فهرست مطالب

نشریه مدیریت و چشم انداز آموزش
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 15، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مینا ایرندگانی*، ناصر ناستی زایی صفحات 1-20

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر سکته سازمانی بر بدگمانی سازمانی معلمان با میانجی گری شایعه سازمانی است. روش پژوهش توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل 476 نفر از معلمان ابتدایی شهر کنارک (استان سیستان و بلوچستان) در سال تحصیلی 1401-1400 است که به شیوه نمونه گیری تصادفی- طبقه ای (بر حسب جنسیت) تعداد 213 معلم از طریق پرسشنامه های سکته سازمانی (فرجوند و مصری، 1400)، شایعه سازمانی (داگلی و هان، 2018) و بدگمانی سازمانی (کالاگان و همکاران، 2009) مورد مطالعه قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی و مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS21 و Smart PLS  استفاده شد. یافته های ضریب همبستگی نشان داد که بین سکته سازمانی، شایعه سازمانی و بدگمانی سازمانی معلمان رابطه مثبت و معنا داری وجود دارد. نتایج مدل معادلات ساختاری نشان داد که اثر مستقیم سکته سازمانی بر بدگمانی سازمانی معلمان مثبت و معنا دار است؛ همچنین اثر غیر مستقیم سکته سازمانی بر بدگمانی سازمانی معلمان با میانجی گری شایعه سازمانی مثبت و معنا دار است. بنابراین می توان نتیجه گیری کرد که سکته سازمانی نه تنها به صورت مستقیم موجب افزایش بدگمانی سازمانی معلمان می شود بلکه با گسترش شایعات سازمانی نیز می تواند بر افزایش بدگمانی سازمانی معلمان اثرگذار باشد.

    کلیدواژگان: ارتباطات موثر، بدگمانی سازمانی، سکته سازمانی، شایعه سازمانی
  • رضا بشارتی* صفحات 21-41

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر عامل "منابع انسانی و مالی" بر فرایند برنامه ریزی عملیاتی در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شده است. در این پژوهش کاربردی که برای انجام آن از روش های مروری، تطبیقی و کمی استفاده شد، تعداد 176 نفر از صاحب نظران برنامه ریزی شرکت کردند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه پژوهشگر ساخته استفاده شد که بر اساس مطالعات مروری و تطبیقی الگوهای مختلف برنامه ریزی عملیاتی طراحی شده بود، روایی آن با نظرخواهی از صاحب نظران و پایایی آن با انجام مطالعات پایلوت و محاسبه آلفای کرونباخ به میزان 96/0 تایید گردید. پس از جمع آوری داده ها تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی با استفاده از نرم افزارهای Spss22 و Amos22 انجام شد. در نتایج حاصل از نظر خواهی از صاحب نظران متغیر "تامین نیروی انسانی متخصص برای تدوین و اجرای برنامه ها" با میانگین 4.35 بیشترین امتیاز و در تحلیل به روش چرخش واریماکس متغیر "محاسبه دقیق هزینه برنامه ها" با بار عاملی 772/0 بیشترین اهمیت را داشته است، همچنین تاثیر عامل "منابع انسانی و مالی" در برنامه ریزی عملیاتی در بیمارستان های آموزشی بر اساس محاسبه ضریب رگرسیونی تحلیل عاملی مقدار 829/0 برآورد شد؛ بنابراین تامین "منابع مالی و انسانی" بر کیفیت خدمات درمانی و آموزشی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاثیر دارد و استفاده بهینه از این منابع می تواند منجر به بهبود عملکرد برنامه ریزی عملیاتی در بیمارستان ها گردد.

    کلیدواژگان: منابع انسانی و مالی، برنامه ریزی عملیاتی، بیمارستان های آموزشی، برنامه ریزی
  • معصومه داداشی، سمیرا پالی* صفحات 42-66

    مطالعه حاضر با هدف آزمون مدل علی عملکرد شغلی بر اساس مهارتهای ارتباطی با میانجی گری درگیری شغلی در معلمان انجام شد. بر این اساس روش تحقیق توصیفی بوده که به روش پیمایشی اجرا شد. جامعه آماری معلمان مدارس ابتدایی شهر لاهیجان در سال تحصیلی 1401-1400 به تعداد 295 نفر بودند. تعداد 167 نفر بر اساس فرمول کوکران و به روش تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های استاندارد درگیری شغلی لاداهل وکنجر (1965)، عملکرد شغلی پاترسون (1963) و مهارتهای ارتباطی کویین دام (2004) بودند. روایی پرسشنامه ها براساس روایی محتوایی با استفاده از نظر صاحب نظران، صوری بر مبنای دیدگاه تعدادی از جامعه آماری و سازه با روش تحلیل عاملی مورد بررسی قرار گرفته و تایید شد. پایایی پرسشنامه ها با روش آلفای کرونباخ به ترتیب برای عملکرد شغلی 88/0، مهارت های ارتباطی 80/0 و درگیری شغلی 78/0 برآورد شد. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی و آمار استنباطی مشتمل بر الگوسازی معادلات ساختاری انجام گرفت. نتایج نشان داد میان مهارتهای ارتباطی با درگیری شغلی با ضریب تاثیر 67/0، میان مهارتهای ارتباطی با عملکرد شغلی با ضریب تاثیر 79/0، میان درگیری شغلی با عملکرد شغلی با ضریب تاثیر 76/0 رابطه وجود دارد. از طرفی مهارتهای ارتباطی به طور غیر مستقیم با ضریب تاثیر 50/0 با عملکرد شغلی رابطه داشته است. به عبارتی درگیری شغلی در رابطه میان مهارتهای ارتباطی با عملکرد شغلی نقش میانجی داشته است.

    کلیدواژگان: عملکرد شغلی، مهارتهای ارتباطی، درگیری شغلی، معلمان مدارس
  • میترا موبد*، علی نادی زاده اردکانی، پریسا شاکر اردکانی صفحات 67-91

    نظام آموزشی زمانی از عهده وظایف خود بر می آید که علاوه بر کمیت، از نظر کیفیت نیز در وضع مطلوبی باشد. از طرفی، با توجه به رقابت ملی و جهانی دانشگاه‏ها و رشد کمی آن ها در سال‏های گذشته، این موسسات برای باقی ماندن در فضای رقابت و تبدیل شدن به اولویت انتخاب دانشجویان و جامعه، ناچار به افزایش کیفیت خدمات خود هستند. یکی از خدمات مهم دانشگاه‏ها برای دانشجویان اسکان آن ها در خوابگاه‏، به عنوان خانه دوم و جایگزین موقت محیط خانواده است. کیفیت مناسب و رضایت دانشجویان از خوابگاه می‏تواند به پیشرفت تحصیلی و سلامت جسمانی و روانی آن ها کمک کند. در این مقاله به منظور ارزیابی کیفیت خدمات خوابگاهی دانشگاه اردکان از دید دانشجویان ساکن در آن، از مدل سروکوال و برای تحلیل از مدل IPA استفاده شده است. بدین منظور داده های 145 نفر از دانشجویان خوابگاهی که به روش نمونه گیری متوالی انتخاب شدند با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شد. بررسی انتظارات و ادراکات دانشجویان از خدمات ارایه شده و شکاف میان آن ها با استفاده از پرسشنامه طراحی شده، نشان‏دهنده شکاف منفی در همه ابعاد کیفیت خدمات خوابگاهی است که بیشترین شکاف مربوط به بعد ملموسات و کمترین مربوط به بعد تضمین بوده است. ارزیابی ابعاد و گویه های بررسی شده در این تحقیق با کمک ماتریس IPA نقاط ضعف، قوت و اولویت های بهبود را نشان می دهد. از نتایج این تحقیق می توان در ارزیابی و عارضه یابی خدمات خوابگاهی دیگر دانشگاه ها و همچنین مهمانسراهای ایرانگردی و جهانگردی نیز استفاده نمود.

    کلیدواژگان: ارزیابی کیفیت، مدل سروکوال، مدل تحلیل اهمیت-عملکرد، خوابگاه دانشگاه
  • سیما لطفی، هایده عاشوری* صفحات 92-110

    هدف اصلی تحقیق حاضر تعیین رابطه خوش بینی تحصیلی و درگیری تحصیلی با نقش میانجی جهت گیری هدف و هویت تحصیلی دانش آموزان مدارس دخترانه متوسطه شهرستان عباس آباد بود. این پژوهش از نظر هدف در حیطه تحقیقات کاربردی و از نظر روش تحقیق، همبستگی مبتنی بر معادلات ساختاری بود. جامعه آماری دانش آموزان مدارس دخترانه متوسطه شهرستان عباس آباد در سال تحصیلی 1401-1400 به تعداد 2023 نفر بوده که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای تعداد 201 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، شامل پرسشنامه های جهت گیری هدف الیوت و مک گریگور (2001)، خوش بینی تحصیلی اسچنمنوران (2013)، درگیری تحصیلی زرنگ (1391) و هویت تحصیلی واز و ایزاکسون (2008) بود. از تحلیل عاملی تاییدی، ساختار کلی پرسشنامه های تحقیق مورد روایی سازه قرار گرفته است و روایی پرسشنامه ها خوب ارزیابی و تایید شده استداده ها با استفاده از معادلات ساختاری و با نرم افزار لیزرل تجزیه و تحلیل شد. نتایج تحقیق نشان داد که بین خوش بینی تحصیلی با جهت گیری هدف، هویت تحصیلی و درگیری تحصیلی دانش آموزان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. بین جهت گیری هدف و هویت تحصیلی با درگیری تحصیلی دانش آموزان رابطه وجود دارد. یافته های تحقیق حاکی از آن است که جهت گیری هدف و هویت تحصیلی در رابطه میان خوش بینی تحصیلی با درگیری تحصیلی دانش آموزان نقش میانجی داشته اند.

    کلیدواژگان: خوش بینی تحصیلی، درگیری تحصیلی، جهت گیری هدف، هویت تحصیلی
  • قائم قیروانی، محمد منتظری*، شمس السادات زاهدی صفحات 111-141

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل حکمرانی هوشمند با تمرکز بر توسعه و آموزش منابع انسانی در بخش دولتی می باشد. روش پژوهش برحسب هدف کاربردی و برحسب نوع داده ها آمیخته (کیفی- کمی) است. جامعه آماری در بخشی کیفی پژوهش شامل 15 نفر از خبرگان دانشگاهی و کارشناسان متخصص در زمینه فناوری اطلاعات و ارتباطات در وزارت کشور و مدیران استانداری خراسان جنوبی آشنا با موضوع بود که به صورت غیر احتمالی و قضاوتی انتخاب و با روش تحلیل مضمون اطلاعات مورد نیاز از ایشان جمع آوری شد.جامعه آماری در بخش کمی پژوهش شامل مدیران و کارشناسان شاغل در بخش مدیریت و برنامه ریزی اتوماسیون اداری برنامه ریزی به تعداد 246 نفر که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 150 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردید. در ادامه در راستای اعتباریابی مدل پژوهش پرسشنامه پژوهش طراحی و در بین 150 نفر از مدیران و کارشناسان شاغل در بخش مدیریت و برنامه ریزی اتوماسیون اداری برنامه ریزی که به روش تصادفی طبقه ای توزیع گردید. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار  Smart PLS 2 استفاده شد. نتایج نشان داد که تمامی مولفه های حکمرانی هوشمند در بخش دولتی شناسایی واز بعد معناداری در پژوهش مورد تایید قرار گرفتند و با بررسی مضامین، مفاهیم و تحقیقات کمی و کیفی الگوی حکمرانی هوشمند با تمرکز بر توسعه و آموزش منابع انسانی در بخش دولتی تبیین گردید.

    کلیدواژگان: حکمرانی هوشمند، دولت هوشمند، هوشمند سازی، آموزش منابع انسانی، عملکرد هوشمند سازمانی
  • مریم سوری، محمد مجتبی زاده*، رسول داودی صفحات 142-161

    هدف از پژوهش حاضر، طراحی الگوی کیفی تکیه گاه سازی آموزشی برای دانش آموزان مقطع متوسطه می باشد. روش تحقیق کیفی و از حیث هدف از نوع تحقیقات کاربردی است. جامعه آماری شامل خبرگان و متخصصان حوزه یادگیری - یاددهی، روش های تدریس و تکیه گاه سازی و اسناد مکتوب مرتبط با موضوع می باشد و با روش نمونه گیری گلوله برفی برای خبرگان و نمونه گیری هدفمند برای اسناد، 13 خبره و 18 سند (متن) مناسب با اهداف تحقیق، تعیین شد. برای تحلیل داده ها، روش گرندد تیوری با کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شد. نتایج حاکی از آن بوده که الگوی کیفی تکیه گاه سازی آموزشی برای دانش آموزان مقطع متوسطه شامل 10 بعد (توسعه منابع انسانی و غیرانسانی، بهسازی و توسعه سیستم آموزشی، شیوه های یاددهی - یادگیری، فرهنگ سازی و ارتباطات، قوانین و رفتارهای حمایتی، نظارت بر عملکرد، راهبردهای مبتنی بر شناخت و فراشناخت، راهبردهای مبتنی بر انگیزش، پیشرفت ذهنی و پیشرفت علمی)، 21 مولفه (توسعه منابع انسانی، توانمندسازی دانش آموزان، توسعه امکانات سخت افزاری و نرم افزاری، تدریس مشارکتی و تعاملی، ساده سازی تکلیف، یادگیری مجازی، یاددهی مبتنی بر تیوری های علمی، فرهنگ سازی بین والدین و معلمان، ارتباطات موثر، رفتارهای حمایتی، راهبردها و دستورالعمل های درون و برون سازمانی، راهبردهای فراشناختی، راهبردهای شناختی، راهبردهای شناختی و فراشناختی، راهبردهای انگیزشی، بهزیستی روانی، به فعلیت رسیدن استعدادهای بالقوه، بهبود روند یادگیری و پیشرفت تحصیلی) و 134 شاخص است که در قالب شرایط علی، زمینه ای، مداخله‎ای، راهبردها و پیامد در الگوی پارادایمی پژوهش جای گرفتند.

    کلیدواژگان: الگوی برنامه درسی، تکیه گاه سازی آموزشی، دانش آموزان، مقطع متوسطه
|
  • Mina Irandegani *, Naser Nastiezaie Pages 1-20

    The purpose of this study is to investigate the effect of organizational stroke on teacher’s organizational cynicism with mediating of organizational rumor. The research method is descriptive-correlative. The statistical population of the study was all primary teachers in Konarak city (Sistan and Baluchestan province) in the academic year 2021-2022 (N=476), which were studied by random-stratified sampling (by gender) of 213 teachers through questionnaires of organizational stroke (Farajvand & Mesri, 2021), organizational cynicism (Kalagan et al., 2009), and organizational rumor (Dağli & Han, 2018). Correlation coefficient and structural equation modeling were used to analyze the data by using SPSS and Smart PLS softwares. Correlation coefficient findings showed that there is a positive and significant relationship between organizational stroke, organizational cynicism and organizational rumor. The results of structural equation model showed that the direct effect of organizational stroke on teacher's organizational cynicism is positive and significant. Also, the indirect effect of organizational stroke on teacher's organizational cynicism through mediation of organizational rumor is positive and significant. Thus organizational stroke not only directly increases the teachers' organizational cynicism but also can increase the organizational cynicism by increasing organizational rumor.

    Keywords: Organizational Stroke, Effective Communication, Organizational Cynicism, Organizational Rumor
  • Reza Besharati * Pages 21-41

    The aim of this study was to investigate the effect of "human and financial resources" on the operational planning process in teaching hospitals of Mashhad University of Medical Sciences. 176 planning experts participated in this applicable research, which was performed using review, comparative, and quantitative methods. To collect the data, a researcher-made questionnaire was used, which was designed based on review and comparative studies of various operational planning models. Its validity was confirmed by consulting experts, and its reliability was confirmed by pilot studies and Cronbach's alpha calculation of 0.96. After data collection, exploratory and confirmatory factor analysis was performed using Spss22 and Amos22 software. There has been the highest score of an average of 4.35 in the results of the variable "Supply of specialized manpower for the development and implementation of programs" in the survey of experts opinion, and the most importance has been in the analysis of variable "Accurate calculation of program costs" by varimax rotation method with a factor load of 0.772. Also the effect of "human and financial resources" factor in operational planning in teaching hospitals based on the calculation of the regression coefficient of factor analysis was estimated to be 0.829. Therefore, providing "financial and human resources" affects the quality of medical and educational services of Mashhad University of Medical Sciences hospitals, and the optimal use of these resources can improve the performance of operational planning in hospitals.

    Keywords: Human, financial resources, operational planning, Teaching Hospitals, planning
  • Masoumeh Dadashi, Samira Pali * Pages 42-66

    The present study was conducted with the aim of testing the causal model of job performance based on communication skills with the mediation of job conflict in teachers. Based on this, the research method was descriptive, carried out by a survey method. The statistical population was 295 people of elementary school teachers in Lahijan city in the academic year of 2021-2022 among whom 167 people was selected by simple random method as a statistical sample based on Cochran's formula. Data collection tools were Ladahl and Kenger's (1965) standard job engagement questionnaires, Patterson's job performance (1963), and Queen Dame's communication skills (2004). The validity of the questionnaires were examined and confirmed based on content validity using the experts' opinion, superficial validity based on some of the statistical population view, and structural validity by factor analysis method. The reliability of the questionnaires was estimated by Cronbach's alpha method as 0.88 for job performance, 0.80 for communication skills, and 0.78 for job involvement. Data analysis were carried out at two levels, descriptive statistics and inferential statistics, including modeling of structural equations. The results showed that there is a relationship between communication skills and job involvement with an impact factor of 0.67, between communication skills and job performance with an impact factor of 0.79, and between job involvement and job performance with an impact factor of 0.76. On the other hand, communication skills have a direct relationship with job performance with an impact factor of 0.50. In other words, job engagement has a mediating role in the relationship between communication skills and job performance.

    Keywords: job performance, Communication skills, job involvement, school teachers
  • Mitra Moubed *, Ali Nadizadeh, Parisa Shaker Pages 67-91

    The education system can fulfill its tasks when, in addition to quantity, it is also in good condition in terms of quality. On the other hand, due to national and global competition between universities and the fast growth of the number of them, these institutions are forced to increase their quality of services in order to become priority for the students and society. One of the important services of universities for students is their accommodation services in dormitories. Therefore, dormitory is an important part of universities as a second home and will replace the family for a group of students. A high quality and satisfaction of students from these services can help the academic progress, physical and mental health of students. In this paper, the quality of dormitory services of Ardakan University has been evaluated using the SERVQUAL model and analyzed by IPA. To achieve this goal, the data was collected using questionnaire from 145 students in Ardakan University by sequential sampling. Examining students' expectations and perceptions of the services and the gap between them has shown a negative gap in all aspects of service quality; the biggest gap for tangibles and the least one for assurance. Analysis of different aspects and questions in this research using IPA matrix showed the strengths, weaknesses and improvement priorities. The results of this study can be used in the evaluation and diagnosis of dormitory services of other universities, as well as Iran Tourism hotels.

    Keywords: quality evaluation, SERVQUAL model, . Importance-Performance Analysis (IPA) Model, . Student’s Dormitory
  • Sima Lotfi, Haideh Ashouri * Pages 92-110

    The main purpose of the current research was to determine the relationship between academic optimism and academic engagement with the mediating role of goal orientation and academic identity of students in secondary girls' schools in Abbas Abad city. This research was applicable in terms of purpose, and correlative based on structural equation in terms of method. The statistical population of girls' secondary schools in Abbas Abad city in the academic year of 2021-2022 was 2023 people, among which. 201 people were selected as a statistical sample by cluster random sampling method. Data collection tools included Elliot and McGregor's (2001) goal orientation questionnaires, Eschenmenuran (2013) academic optimism, Zarang (2013) academic engagement, and Vaz and Isaacson's (2008) academic identity. The general structure of the research questionnaires has been subject to construct validity by the confirmatory factor analysis, and the validity of the questionnaires has been well evaluated and confirmed. Data analysis was done by structural equations or by Lizerel software. The results showed that academic optimism has a positive and significant relationship with goal orientation, academic identity and academic engagement of students. Goal orientation and academic identity have a relationship with students' academic engagement. Research findings indicate that goal orientation and academic identity have played a mediating role in the relationship between academic optimism and students' academic engagement.

    Keywords: academic optimism: academic engagement:goal orientation:academic identity
  • Ghaem Gheiravani, Mohammad Montazari *, Shams Sadat Zahedi Pages 111-141

    The current research aims to provide a smart governance model with a focus on the development and training of human resources in the public sector. The research method is applicable according to the purpose, and mixed (qualitative-quantitative) according to the type of data. The statistical population in the qualitative part of the research consisted of 15 academic experts and experts in the field of information and communication technology in the Ministry of Interior and managers of the South Khorasan Governorate who were familiar with the subject, which was selected in a non-probabilistic and judgmental way, and the required information was collected from them with the method of content analyzing. The statistical community in the quantitative part of the research includes managers and experts working in the management and planning department of administrative automation planning in the number of 246 people, of which 150 people were selected as a sample using Cochran's formula. Further, in line with the validation of the research model, a research questionnaire was designed and distributed in a stratified random method among 150 managers and experts working in the management and planning department of administrative automation. Smart PLS 2 software was used in order to analyze the data. The results showed that all the components of smart governance in the public sector were identified and their significance was confirmed in the research; and by examining themes, concepts and quantitative and qualitative research; the smart governance model was explained with a focus on the development and training of human resources in the public sector.

    Keywords: intelligent governance, intelligent government, Intelligentization, human resource training, intelligent organizational performance
  • Maryam Sori, Mohammad Mojtabazadeh *, Rasol Daudi Pages 142-161

    The purpose of this research is to design a qualitative model of educational support for secondary school students. The research method is qualitative, and applicable in terms of its purpose. The statistical population includes experts and specialists in the field of learning-teaching, teaching and support methods, and written documents related to the subject; and 13 experts and 18 documents (text) was determined to be suitable for the research objectives using the snowball sampling method for experts and targeted sampling for documents. For data analysis, the ground theory method with open, central and selective coding was used. The results indicated that the qualitative model of educational support for secondary school students includes 10 dimensions (development of human and non-human resources, improvement and development of the educational system, teaching-learning methods, culture and communication, supportive rules and behaviors, performance monitoring, strategies based on cognition and metacognition, strategies based on motivation, mental progress, and scientific progress), 21 components (development of human resources, empowerment of students, development of hardware and software facilities, collaborative and interactive teaching, simplification homework, virtual learning, teaching based on scientific theories, culture building between parents and teachers, effective communication, supportive behaviors, internal and external strategies and instructions, metacognitive strategies, cognitive strategies, cognitive and metacognitive strategies, motivational strategies, psychological well-being, the actualization of potential talents, improvement of the learning process and academic progress) and 134 indicators that were included in the paradigm model of research in the form of causal, contextual, interventional, strategies and consequences.

    Keywords: Curriculum Model, educational support, Students, .secondary level